Grillowane brzoskwinie z karmelizowanymi orzechami pekan
- Całkowity czas 20 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przygotować owoce:
4 Brzoskwinie (lub 4 duże morele)
40 g Cukier trzcinowy
Aby przygotować orzechy pekan:
30 g Cukier trzcinowy
1 łyżeczka Cynamon
1 szczypta Gałka muszkatołowa
1 łyżka Syrop klonowy
1 łyżka Woda
100 g Orzechy pekan
0.25 łyżeczka Sól morska
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umyj brzoskwinie, przekrój je na pół i usuń pestkę.
Etap 2 /7
Do dużej miski wsyp brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, orzechy pekan i sól, wlej syrop klonowy i wodę. Dobrze wymieszaj, aby pokryć orzechy pekan.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 15 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 8 minut. Rozłóż arkusz papieru do pieczenia na płycie w szufladzie 2 i umieść na nim orzechy pekan.
Etap 4 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /7
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż brzoskwinie na płycie w szufladzie 1 miąższem do dołu i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 6 /7
W połowie gotowania obróć brzoskwinie i posyp wierzch brązowym cukrem. W szufladzie 2 wymieszaj orzechy pekan.
Etap 7 /7
Wyjmij orzechy z miski i rozsmaruj je na arkuszu papieru do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Podawaj brzoskwinie z karmelizowanymi orzechami pekan.