Grillowane owoce z roślinną fetą, orzechami i syropem z agawy
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
Brzoskwinia i gruszka
1 Garści ulubionych orzechów
1 łyżka Syropu z agawy lub klonowego, albo miodu z mniszka
Tofu feta
SKŁADNIKI TOFU FETY:
1 kostka Tofu (najlepiej twardego lub ekstra twardego)
0.5 Sok cytrynowy
3 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Ocet
0.25 c Woda
2 łyżka Płatki drożdżowe
1 łyżeczka Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Odsącz tofu z nadmiaru wody. Można to zrobić, kładąc tofu pomiędzy ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką i delikatnie dociskając.
Etap 2 /7
Pokrój albo połam w kostki, mogą być nawet 4 duże. Jeśli chcesz użyć jej też do sałatki to niech kostki będą mniejsze, około 1cm.
Etap 3 /7
W średniej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet i wodę oraz płatki drożdżowe (jeśli używasz) i sól. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Etap 4 /7
Przełóż pokrojone tofu do pojemnika z przykrywką lub słoika i zalej marynatą.
Etap 5 /7
Owoce umyj i pokrój w plastry albo kawałki/połówki o równej grubości - u mnie to około 0,5cm
Etap 6 /7
Piecz w grillu w 200°C przez 5 minut.
Etap 7 /7
Upieczone owoce rozłóż na talerzu i posyp fetą, orzechami a następnie oblej syropem. Smacznego!