Tost francuski z karmelizowanymi gruszkami
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 ml Mleko
30 g Cukier
1 Jajko
250 g Grube kromki chleba (4 sztuki)
2 Gruszki
2 łyżka świeżo wyciśnięty sok z cytryny
2 łyżka Płynny miód
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Wlej mleko i wsyp mąkę do miski, która może pomieścić kromki chleba bez układania jednej na drugiej. Dodaj jajko i ubij. Włóż kromkę do powstałej mieszanki, obróć ją i mocz przez 5 minut – zniknąć powinien cały płyn.
Etap 2 /4
Umyj gruszki, pokrój je na 4 plasterki i usuń gniazdo nasienne. W naczyniu wymieszaj sok z cytryny i miód, dodaj plasterki gruszki i pokryj je tym sosem.
Etap 3 /4
Ostrożnie połóż 2 kromki namoczonego chleba w formie do pieczenia. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia obróć kromki chleba i połóż odsączone plasterki gruszki na płycie grillowej (konieczne będzie pieczenie porcjami). Piecz przez 5 minut, obracając plasterki gruszki w połowie pieczenia. Upieczone tosty i gruszki odłóż na bok. Włóż kolejne 2 kromki namoczonego chleba do formy do pieczenia. Piecz każdą stronę przez 5 minut, a w tym samym czasie grilluj pozostałe plasterki gruszki.
Etap 4 /4
Tosty podawaj z karmelizowanymi gruszkami i pozostałym sosem z cytryny i miodu.