Grillowana szaorma z sosem chipotle
- Całkowity czas 25 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
60 g Pasta chipotle
2 łyżka Majonez
90 g Kwaśna śmietana lub kremówka
120 g Czerwona kapusta
120 g Biała kapusta
1 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Cukier
2 łyżka Olej roślinny
100 g Podłużny pomidor
100 g Ogórek
50 g Czerwona cebula
520 g Filety z kurczaka
4 Chlebki lawasz lub duże pszenne wrapy
100 g Starte marchewki po koreańsku
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować sos: wymieszaj pastę chili, majonez i kwaśną śmietanę. Przechowuj w lodówce.
Etap 2 /7
Zetrzyj czerwoną i białą kapustę lub bardzo drobno posiekaj za pomocą mandoliny. Do miski wsyp sól i cukier, wlej olej, wrzuć kapustę i wymieszaj.
Etap 3 /7
Pokrój pomidora na cienkie plasterki. Pokrój ogórka i czerwoną cebulę na cienkie plasterki.
Etap 4 /7
Włącz OptiGrill. Wybierz program Kurczak i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść filety z kurczaka na grillu i zamknij go. Piecz do czasu, aż wskaźnik zaświeci się na czerwono.
Etap 5 /7
Wyjmij filety i pokrój je na paski o szerokości 1 cm.
Etap 6 /7
Rozsmaruj sos na chlebie lawasz, dodaj paski kurczaka, kawałki pomidora, poszatkowaną kapustę konserwową, plasterki ogórka i cebuli oraz starte marchewki. Zwiń chleb, zginając obie strony wokół nadzienia.
Etap 7 /7
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż zwinięte chleby na płytach grillowych i grilluj przez 5 minut, regularnie obracając, aby opiec wszystkie boki.