Grillowana wieprzowina z ostrym sosem
- Całkowity czas 8 godz. 52 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 8 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 gałąź Seler naciowy
2 goździk Czosnek
10 nasiono Pieprz biały
2 łyżka Cukier palmowy
2 łyżka Sos rybny
2 łyżka Sos ostrygowy
1 kawałek Polędwica wieprzowa
1 łyżeczka Pasta chilli
1 łyżka Pasta z tamaryndowca
3 łyżka Woda kokosowa
0.5 Limonka
5 łodyga Kolendra
2 Ogórek
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W małym blenderze zmiksuj łodygę selera, czosnek, biały pieprz, połowę cukru palmowego, połowę sosu rybnego i sos ostrygowy.
Etap 2 /8
Mięso ułóż w naczyniu i zalej marynatą. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Etap 3 /8
W małej misce przygotuj pikantny sos. Wymieszaj cukier palmowy, pozostały sos rybny, pastę z czerwonego chili, pastę z tamaryndowca, wodę kokosową i sok z limonki. Liście i łodygi kolendry pokrój na małe kawałki i dodaj do sosu. Sos powinien być ostry, słony i lekko kwaśny. Wlej sos do małego naczynia do serwowania.
Etap 4 /8
Włóż talerz do urządzenia i rozgrzej urządzenie ustawiając wskazany program na 200°C na 10 minut.
Etap 5 /8
W międzyczasie wyjmij wieprzowinę z marynaty i osusz.
Etap 6 /8
Po zakończeniu nagrzewania włóż kawałek wieprzowiny do Easy Fry i włącz wskazany program w temperaturze 200°C na 12 minut.
Etap 7 /8
Ogórki obierz i pokrój w cienkie plastry.
Etap 8 /8
Zdejmij mięso z talerza i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło. Pokrój w cienkie plastry. Ułóż plasterki ogórka starannie na talerzach. Na wierzchu ułóż pokrojone mięso i dodaj odrobinę pikantnego sosu. Pozostały sos podawaj w osobnej małej misce. Smacznego!