Gotowany schabik idealny na kanapki
- Całkowity czas 25 godz. 23 min.
- 3 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 24 godz.
Studzenie
Składniki
1 kilogram
1 kg Schabu
1.5 łyżka Łyżki soli
0.5 łyżeczka Łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka Łyżeczka pieprzu ziołowego
0.5 łyżeczka Łyżeczki papryki słodkiej mielonej
3 łyżka Płaskie łyżki majeranku
3 Ząbki czosnku
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Przyprawy mieszamy, mięso myjemy, osuszamy i dokładnie marynujemy. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godz. Po upływie 24 godz. wyjmujemy mięso, zdejmujemy nadmiar marynaty i zostawiamy ją w miseczce.
Etap 2 /3
Wlewamy do garnka 2 łyżki oleju i obsmażamy mięso minutę z każdej strony (boczki również). Obsmażone mięso ponownie pokrywamy marynatą.
Etap 3 /3
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy koszyczek z mięsem. Ustawiamy gotowanie pod ciśnieniem na 40 min.