Ciasto kawowo-orzechowe - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto kawowo-orzechowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 85 g Orzechy włoskie

  • 225 g Mąka

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 2 łyżeczka Kawa rozpuszczalna

  • 3 łyżka Gorąca woda

  • 225 g Miękkie masło

  • 225 g Drobny cukier

  • 4 Jajka

  • 155 g Miękkie masło

  • 280 g Cukier puder

  • 2.5 łyżeczka Kawa rozpuszczalna

  • 1 łyżeczka Woda

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Aby przyrządzić ciasto, rozgnieć najpierw orzechy nożem. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuść w wodzie kawę rozpuszczalną.

  • 85g Orzechy włoskie
  • 225g Mąka
  • 1łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2łyżeczka Kawa rozpuszczalna
  • 3łyżka Gorąca woda

Etap 2 /7

Ubijaj miękkie masło z drobnym białym cukrem, aż powstanie gładki krem, a następnie dodawaj jajka jedno po drugim, na zmianę z 1 łyżką mieszanki mąki i drożdży. Wlej rozpuszczoną kawę i wsyp pozostałą mąkę oraz drożdże, ciągle mieszając. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

  • 225g Miękkie masło
  • 225g Drobny cukier
  • 4 Jajka

Etap 3 /7

Wyłóż papierem spód formy do pieczenia. Wlej ciasto i wygładź wierzch. Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w żółtym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 20 minut.

  • Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia

Etap 4 /7

Umieść ciasto na drucianej kratce, wyjmij papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na dwa równe prostokąty.

Etap 5 /7

Aby przyrządzić krem, weź mikser i ubijaj masło, aż będzie gładkie i białe.

  • 155g Miękkie masło

Etap 6 /7

Następnie dodawaj po kolei łyżki cukru pudru, nie przerywając ubijania. Rozpuść w wodzie kawę rozpuszczalną i dodaj do kremu.

  • 280g Cukier puder
  • 2.5łyżeczka Kawa rozpuszczalna
  • 1łyżeczka Woda

Etap 7 /7

Włóż krem do rękawa cukierniczego i pokryj nim wierzch prostokąta. Na wierzchu połóż drugi prostokąt i ozdób pozostałym kremem. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a następnie podawaj.