Ciasto kawowo-orzechowe
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
85 g Orzechy włoskie
225 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
3 łyżka Gorąca woda
225 g Miękkie masło
225 g Drobny cukier
4 Jajka
155 g Miękkie masło
280 g Cukier puder
2.5 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka Woda
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przyrządzić ciasto, rozgnieć najpierw orzechy nożem. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuść w wodzie kawę rozpuszczalną.
Etap 2 /7
Ubijaj miękkie masło z drobnym białym cukrem, aż powstanie gładki krem, a następnie dodawaj jajka jedno po drugim, na zmianę z 1 łyżką mieszanki mąki i drożdży. Wlej rozpuszczoną kawę i wsyp pozostałą mąkę oraz drożdże, ciągle mieszając. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Etap 3 /7
Wyłóż papierem spód formy do pieczenia. Wlej ciasto i wygładź wierzch. Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w żółtym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 20 minut.
Etap 4 /7
Umieść ciasto na drucianej kratce, wyjmij papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na dwa równe prostokąty.
Etap 5 /7
Aby przyrządzić krem, weź mikser i ubijaj masło, aż będzie gładkie i białe.
Etap 6 /7
Następnie dodawaj po kolei łyżki cukru pudru, nie przerywając ubijania. Rozpuść w wodzie kawę rozpuszczalną i dodaj do kremu.
Etap 7 /7
Włóż krem do rękawa cukierniczego i pokryj nim wierzch prostokąta. Na wierzchu połóż drugi prostokąt i ozdób pozostałym kremem. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a następnie podawaj.