Zupa z cukinii i szpinaku
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2000 mililitrów
850 ml Dowolnego bulionu
3 Cukinie
2 Cebule
3 Ząbki czosnku
1 Puszka białej fasoli
3 g Ziemniaki
2 Duże garście szpinaku baby
70 ml Śmietany 30%
2 łyżka Oleju roślinnego
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 Kostki sera feta
Kilka listków świeżej bazylii
Świeżego koperku
Dymki
Płatki chili
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /6
Cukinie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki. Nie muszą być równe. Zupę na końcu będziemy miksować. Cebule, czosnek i ziemniaki obierz i także pokrój na dowolne kawałki.
Etap 3 /6
Rozgrzej urządzenie i dodaj 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2 minuty, następnie dodaj cukinię i ziemniaki i podsmażaj jeszcze razem przez kolejne 2 minuty.
Etap 4 /6
Dodaj bulion, 2 duże garście szpinaku baby i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Otwórz urządzenie i dodaj wypłukaną i odsączoną na sicie fasolę. Wlej także 70 ml śmietany 30%. Całość zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
Etap 6 /6
Wykładaj porcje na talerz. Wierzch zupy posyp drobno pociętą dymką oraz koperkiem. Dorzuć jeszcze porwane listki bazylii oraz drobno pokrojoną fetę. Ja używam także płatków chili, aby zaostrzyć smak.