Zupa gulaszowa z karczku z pieczarkami od Łysego
- Całkowity czas 56 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 36 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg karczku
1 duża cebula
2 łyżka mąki
3 sztuki papryki (3 kolory)
1 papryczka chilli
2 średnie marchewki
3 duże ząbki czosnku
300 g pieczarek
1 puszka groszku konserwowego z kukurydzą
400 g passaty pomidorowej
3 łyżka koncentratu pomidorowego
1 torebka przyprawy do gulaszu
1 łyżeczka soli na
1 łyżeczka Maggi
1 łyżeczka pieprzu
0.5 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1.5 l wody lub bulionu
2 łyżka oleju
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mięso umyj po zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki (na jeden kęs), wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu, obtocz w mące.
Etap 2 /6
Pieczarki, marchewkę, czosnek oraz chilli pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę.
Etap 3 /6
Dodaj 2 łyżki oleju. Włóż całe mięso i podsmażaj na dużej mocy, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli i smaż, aż się cebula zeszkli.
Etap 4 /6
Dodaj pieczarki oraz marchewkę i smaż kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Dodaj ostrą i słodką paprykę, majeranek, resztę soli, pieprz, przyprawę do gulaszu i dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /6
Wlej wodę/bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie. Gotuj pod ciśnieniem 20 min.
Etap 6 /6
Potem dodaj passatę, groszek z kukurydzą, Maggi, paprykę pokrojoną w paski. Gotuj pod ciśnieniem 5 min.