Pieczonki od Łysego
- Całkowity czas 46 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 31 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 kg ziemniaków
600 g kiełbasy
400 g boczku wędzonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 średni por (biała część)
1 pęczek koperku lub łyżka suszonego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżeczka oliwa z oliwek
250 ml bulionu
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 3 mm. Boczek pokroić w słupki o długości 3-4 cm. Pora pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w półpiórka. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Etap 2 /3
Garnek na dnie posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki ułożyć część kiełbasy, boczku, pora, czosnku i cebuli. Posypać solą, pieprzem, koperkiem, papryką ostrą i słodką. Układać kolejne warstwy, tak żeby na ostatniej warstwie były tylko ziemniaki. Posypać przyprawami. Zalać bulionem, ustawić średnie ciśnienie na 11 minut.
Etap 3 /3
Po ugotowaniu nałożyć pokrywę, ustawić program numer 3 i zapiekać 10 minut. Po tym czasie delikatnie pomieszać i zapiec kolejne 10 minut.