OBIAD U DZIADA - Zupa gulaszowa
- Całkowity czas 1 godz. 11 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 51 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
2 cebule
1 ćwiartka selera
1 por (biała część)
1 mała cukinia
3 papryki słodkie (czerwona / żółta / zielona)
6 średniej wielkości pieczarek
3 średniej wielkości ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 natka świerzej pietruszki
150 g makaronu "świderki" (suchego)
5 łyżka sosu do spaghetti (Pudliszki)
2 l bulionu rosołowego wołowego
6 szczypta soli
6 szczypta pieprzu
2 łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
0.5 łyżeczka sproszkowanej papryki (ostrej)
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 łyżeczka oleju rzepakowego
Czas przygotowania
Etap 1 /15
Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w kostkę, oprósz solą, pieprzem i sproszkowaną papryką (słodką), po czym odstaw je do czasu przygotowania pozostałych składników.
Etap 2 /15
Obierz marchewki, przekrój każdą wzdłóż na pół i pokrój na talarki.
Etap 3 /15
Obierz seler i zatrzyj go na tarce o grubych oczkach.
Etap 4 /15
Obierz cebulę i pokrój ją na grubą kostkę.
Etap 5 /15
Obierz por i pieczarki, a nstępnie pokrój na talarki.
Etap 6 /15
Pokrój cukinię na kostkę (nie obieraj ze skóry).
Etap 7 /15
Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je na grubą kostkę.
Etap 8 /15
Umyj i obierz papryki, a następnie pokrój je na kostkę.
Etap 9 /15
Obierz pietruszkę.
Etap 10 /15
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Etap 11 /15
Wlej do Cook4Me 3 łyżeczki oleju i po podgrzaniu włóż mięso. Smaż je przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu podsmażania wyjmij mięso razem z powstałym sosem.
Etap 12 /15
Wlej 2 łyżeczki oleju i po podgrzaniu włóż cebulę, por i czosnek. Smaż przez 5 min. mieszając. W połowie smażenia oprósz solą. Po upływie 5 min. dodaj marchewkę i seler, po czym smaż całość przez kolejne 3 min. Pod koniec smażenia ponownie oprósz warzywa solą.
Etap 13 /15
Włoż do Cook4Me podsmażone mięso (rezem z powstałym sosem), pieczarki, paprykę, cukinię, korzeń pietruszki (w całości), dodaj 5 łyżek sosu do spaghetti, 1 łyżeczkę sproszkowanej popryki (słodkiej), pół łyżeczki sproszkowanej papryki (ostrej), liście laurowe, ziele angielskie, zalej całość bulionem, oprósz pieprzem, lekko wymieszaj i gotuj pod ciśnieniem 20 min.
Etap 14 /15
Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me korzeń pietruszki i dodaj ziemniaki oraz makaron. Gotuj pod niskim ciśnieniem 15 min.
Etap 15 /15
Po zakończeniu gotowania utrzymuj ciepło. Posiekaj na drobno natkę pietruszki. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem oprósz zupę posiekaną pietruszką. Smacznego !