Zupa grzybowa z kluseczkami
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 porcja
50 g Grzybow suszonych
100 g Cebuli dymki
1.5 l Bulionu
50 ml Śmietany 18%
1 Natka pieruszki
1 Liść laurowy
3 Ziele angielskie
0.5 łyżka Pieprzu
1 szczypta Soli
2 łyżka Octu jabłkowego
2 łyżka Masła
100 g Mąki pszennej
2 Jajka
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Suszone grzyby zalać ciepłym bulionem przykryć i odstawić na ok. 30 min. Dodać ocet jabłkowy.
Etap 2 /5
Do rozgrzanego masła dodać pokrojoną dymkę i odcedzone grzyby. Smażyć do momentu, w którym cebulka się nie zeszki.
Etap 3 /5
Do grzybów i cebulki dodajemy pieprz, liść laurowy I ziele angielskie i po chwili dolewamy bulion. Gotujemy pod ciśnieniem 10 min.
Etap 4 /5
Do wysokiego naczynia dodajemy mąkę i jajka oraz sól i blendujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Etap 5 /5
Masę małymi porcjami dodajemy do gotującej się zupy. Po ok. 10 minutach danie jest gotowe. Rozlewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i dodajemy kleks gęstej śmietany.