Zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Zupa grzybowa

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Mrożonych podgrzybków

  • 2 Cebule

  • 3 Ząbki czosnku

  • 1 l Dowolnego bulionu

  • 4 Ziemniaki

  • 2 Marchewki

  • Kilka gałązek świeżego tymianku

  • 2 Suszone borowiki (opcjonalnie)

  • 1 łyżka Ciemnego sosu sojowego

  • 1 łyżka Mąki pszennej

  • 4 łyżka Śmietany 30%

  • Natki pietruszki

  • Koperku

  • Sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżka Oleju roślinnego

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 500g Mrożonych podgrzybków
  • 2 Cebule
  • 3 Ząbki czosnku
  • 1l Dowolnego bulionu
  • 4 Ziemniaki
  • 2 Marchewki
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 Suszone borowiki (opcjonalnie)
  • 1łyżka Ciemnego sosu sojowego
  • 1łyżka Mąki pszennej
  • 4łyżka Śmietany 30%
  • garść Natki pietruszki
  • garść Koperku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2łyżka Oleju roślinnego

Etap 2 /5

Grzyby rozmroź. Dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą. Wyłóż na ręcznik papierowy. Jeśli podgrzybki są w całości – przekrój je na 2, 3 części (niezbyt drobno). Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Z marchewką postąp podobnie, ale kostka powinna być dość drobna. Grzyby suszone zalej połową szklanki wrzącej wody. Zioła drobno posiekaj.

Etap 3 /5

Rozgrzej urządzenie. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć cebulę. Smaż dwie minuty. Po tym czasie dodaj grzyby i podsmażaj razem ok. 8 minut. Mieszaj dość często. Po ok. 4 minutach mieszać należy już cały czas uważając, aby nie przypalić grzybów. Czas podsmażania można skrócić. Na dwie minuty przed końcem dodaj czosnek.

Etap 4 /5

Do garnka dodaj bulion, marchewkę, ziemniaki oraz kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i pieprzu, a także namoczone wcześniej suszone grzyby + 6 łyżek wody z ich moczenia. Mąkę dokładnie rozmieszaj z 5 łyżkami zimnej wody. Zrób to dokładnie, aby nie było grudek i także dolej do garnka. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 5 /5

Otwórz pokrywę. Do zupy wlej śmietanę oraz dorzuć pocięte zioła. Zamieszaj i spróbuj. Jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej przypraw.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
15 min.

Zupa grzybowa

ratings.4.8

12 Recenzje

Zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa grzybowa
Sara.p
1 godz. 20 min.

Zupa grzybowa z kluseczkami

ratings.NaN

Zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa grzybowa z kluseczkami
Tefal
Tefal
6 min.

Ekspresowa świąteczna zupa grzybowa

ratings.NaN

Zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Ekspresowa świąteczna zupa grzybowa
Tefal
Tefal
5 min.

Zupa krem z buraka z pastą pieczarkowo-grzybową

ratings.NaN

Zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa krem z buraka z pastą pieczarkowo-grzybową