Zupa grzybowa
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Mrożonych podgrzybków
2 Cebule
3 Ząbki czosnku
1 l Dowolnego bulionu
4 Ziemniaki
2 Marchewki
Kilka gałązek świeżego tymianku
2 Suszone borowiki (opcjonalnie)
1 łyżka Ciemnego sosu sojowego
1 łyżka Mąki pszennej
4 łyżka Śmietany 30%
Natki pietruszki
Koperku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżka Oleju roślinnego
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Grzyby rozmroź. Dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą. Wyłóż na ręcznik papierowy. Jeśli podgrzybki są w całości – przekrój je na 2, 3 części (niezbyt drobno). Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Z marchewką postąp podobnie, ale kostka powinna być dość drobna. Grzyby suszone zalej połową szklanki wrzącej wody. Zioła drobno posiekaj.
Etap 3 /5
Rozgrzej urządzenie. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć cebulę. Smaż dwie minuty. Po tym czasie dodaj grzyby i podsmażaj razem ok. 8 minut. Mieszaj dość często. Po ok. 4 minutach mieszać należy już cały czas uważając, aby nie przypalić grzybów. Czas podsmażania można skrócić. Na dwie minuty przed końcem dodaj czosnek.
Etap 4 /5
Do garnka dodaj bulion, marchewkę, ziemniaki oraz kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i pieprzu, a także namoczone wcześniej suszone grzyby + 6 łyżek wody z ich moczenia. Mąkę dokładnie rozmieszaj z 5 łyżkami zimnej wody. Zrób to dokładnie, aby nie było grudek i także dolej do garnka. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Otwórz pokrywę. Do zupy wlej śmietanę oraz dorzuć pocięte zioła. Zamieszaj i spróbuj. Jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej przypraw.