Zupa dyniowa na ostro
- Całkowity czas 12 godz. 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
450 g pokrojonej dyni Hokkaido
1 por (biała cześć)
2 marchewki
2 ziemniaki
15 g klarowanego masła
3 ząbki czosnku
5 korzeń imbiru
2 g płatków papryczki chili
2 g suszonej zielonej papryki chili Jalapeño
5 g słodkiej papryki
2 g cynamonu
5 g soli
3 g pieprzu
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
30 ml śmietanki 36%
1 pęczek szczypiorku
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Dynię obrać, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Następnie dynię pokroić w kostkę o grubości ok 2 cm. Ziemniaki oraz marchewki obrać i również pokroić w małe kostki. Pora posiekać na półplastry. Czosnek oraz imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Przyprawy (poza zielem angielskim i liśćmi laurowymi) wymieszać ze sobą.
Etap 2 /4
Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić klarowane masło. Następnie zeszklić na nim pora na lekko zloty kolor. W trakcie dodać starty czosnek z imbirem i przyprawy. Wymieszać. Podlać jedną lub dwiema chochlami bulionu i dodać pokrojone warzywa (dynię, marchew i ziemniaki). Wymieszać i podsmażać całość ok. 5 min, aby warzywa zaciągnęły aromat przypraw.
Etap 3 /4
Następnie wlać resztę bulionu. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i wszystko raz jeszcze wymieszać. Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM na 15 min.
Etap 4 /4
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na gładki krem. Zupę porcjować do miseczek dekorując ubitą śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!