Ziemniaki "szewskie" wg mojego Taty
- Całkowity czas 1 godz. 6 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 46 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.2 kg ziemniaków
2 duże marchewki
2 duże cebule
0.5 pora (może być część zielona)
400 g boczku lub kiełbasy
3 ząbki czosnku
0.5 łyżeczka czarnego pieprzu
0.5 łyżeczka pieprzu ziołowego
300 ml bulionu warzywnego (może być rozpuszczona kostka warzywna)
1.5 łyżeczka suszonego koperku (może być posiekany świeży)
1 łyżeczka soli
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz, umyj i pokrój w plasterki ziemniaki, cebulę, pora, marchewki najlepiej korzystając z szatkownicy
Etap 2 /6
Obierz i pokrój czosnek w drobną kostkę
Etap 3 /6
Pokrój w słupki boczek. Jeśli użyjesz kiełbasę to obierz ją że skóry i pokrój w półplasterki
Etap 4 /6
Do naczynia układaj naprzemiennymi warstwami boczek lub kiełbasę, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, boczek, ziemniaki, pora, marchewkę tak by ostatnią warstwą były ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posói i posyp przyprawami. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp suszonym lub świeżym koperkiem
Etap 5 /6
Wlać 300 ml bulionu tak by nie spłukać przypraw z ułożonych wczesnej warstw. Gotować pod ciśnieniem 11 minut.
Etap 6 /6
Po zakończeniu gotowania zastosować utrzymywanie ciepła