Pieczone ziemniaki
- Całkowity czas 43 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1500 g Ziemniaków
200 g Marchewki
300 g Buraki
150 g Cebule
350 g Cienkie kiełbasy
200 g Surowego wędzonego boczku
2 szczypta Sól
2 szczypta Pieprz
2 szczypta Pieprz ziołowy
4 łyżka Przyprawa do ziemniaków
2 łyżka Smalcu
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokój ziemniaki w grube plastry, mniejsze na połówki lub ćwiartki. Marchewkę, buraki, kiełbasę i boczek pokrój w plastry, a cebule w piórka.
Etap 2 /4
Plasterki boczku ułóż na dnie garnka i podsmaż.
Etap 3 /4
Na podsmażonym boczku układaj warstwami warzywa i wędlinę - pierwsza i ostatnia warstwa to ziemniaki. Posyp przyprawą do dań z ziemniaków, ewentualnie dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym lub innymi przyprawami wg własnego uznania. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, można dodać 1 - 2 łyżki smalcu. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Podawaj z kefirem lub maślanką.