Udka z kurczaka marynowane w rozmarynowym jogurcie
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 Udka z kurczaka
500 g Jogurt typu greckiego
9 cl musztarda dijon
8 goździk Czosnek
2 gałązka Świeży rozmaryn
Sól, pieprz
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Usuń skórę z udek i włóż je do dużego naczynia.
Etap 2 /3
Wymieszaj jogurt, musztardę, posiekany czosnek, szczyptę soli, pieprz i posiekane liście rozmarynu. Posmaruj kurczaka i włóż naczynie do lodówki. Marynuj przez 4 godziny.
Etap 3 /3
Włóż tacę grillową do urządzenia. Wersja cyfrowa: Ustaw tryb PIECZONY KURCZAK i nagrzewaj urządzenie przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie włóż udka z kurczaka do miski urządzenia. Gotuj przez 35 minut. W połowie gotowania obróć kotlety. Wersja mechaniczna 2 w 1: Włóż udka z kurczaka do miski urządzenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Obróć w połowie pieczenia.