Chrupiące udka z kurczaka
- Całkowity czas 3 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 30 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 cl Sos sojowy
1 łyżka Sake
1 łyżka Cukier
Sól, pieprz
1 łyżeczka Przyprawa pięciu smaków
3 Cebulki dymki, grubo posiekane
15 g Imbir
4 Udka z kurczaka
35 g Mąka
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W misce wymieszaj sos sojowy, sake, cukier, sól, pieprz, przyprawę pięciu smaków, cebulkę dymkę i imbir. Włóż udka kurczaka do woreczka do zamrażania i dodaj sos. Dobrze zamknij woreczek, usuwając jak najwięcej powietrza. Masuj woreczek kilka razy, aby całkowicie pokryć kurczaka sosem. Pozostaw w marynacie na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc w lodówce.
Etap 2 /4
Włóż dwa udka z kurczaka do naczynia. Wypełnij zbiornik wodą. Włóż standardową tacę do urządzenia i umieść na niej naczynie. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE na 30 minut.
Etap 3 /4
Nad tacą umieść duże sito. Po ugotowaniu wylej wodę z miski do gotowania. Włóż kurczaka do sita, pozostaw do ostygnięcia i osusz.
Etap 4 /4
Pokryj kurczaka mąką. Na tacy grillowej rozłóż arkusz papieru do pieczenia i włóż ją do urządzenia. Włóż udka z kurczaka do miski do gotowania, wybierz program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.