Tarta ze szpinakiem i jajkami
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 Ciasto kruche
1 kg Szpinak
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 Cebula
2 łyżka Oregano
350 g Ricotta
4 łyżka Parmezan
1 łyżka Sól
4 Jajko
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Grubo posiekaj szpinak na desce. W dużym rondlu rozgrzej oliwę na dużym ogniu, dodaj cebulę i oregano i mieszaj szpatułką przez 1 minutę, następnie stopniowo dodawaj szpinak ciągle mieszając. Szpinak gotuj na małym ogniu, aż cała woda odparuje. Odłóż do pojemnika.
Etap 2 /6
W razie potrzeby odcedź ricottę. Do szpinaku dodaj ricottę, parmezan i sól. Dobrze wymieszaj.
Etap 3 /6
Nasmaruj masłem tortownicę o wymiarach 20x6 cm. Wyłóż krążek ciasta na dnie formy, a następnie nałóż resztę ciasta na brzeg formy, uważając, aby go nie podrzeć. Upewnij się, że kąt pomiędzy dnem formy a ciastem jest prawidłowy. Nie odcinaj nadmiaru ciasta. Napełnij formę mieszanką szpinaku i ricotty. Za pomocą łyżki uformuj małe zagłębienia i wbij w nie jajka.
Etap 4 /6
Połóż na wierzchu drugie ciasto i odetnij nadmiar. Z obu ciast zrób szew i zawiń go do środka. Pozostałego ciasta możesz użyć do udekorowania wierzchu, np. listkami lub innym motywem.
Etap 5 /6
Umieść formę z blachą do grillowania w urządzeniu Easy Fry i uruchom program AIR FRY w temperaturze 160°C na 50 minut.
Etap 6 /6
Pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i podawaj na talerzu.