Tarataletki z karmelem i suszonymi owocami
- Całkowity czas 1 godz. 48 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
Ciasto kruche:
200 g Mąka
110 g Masło
2 Żółtko
100 g Cukier puder
2 szczypta Sól
Karmel z suszonymi owocami:
160 g Suszone owoce
200 g Cukier
120 ml Śmietana kremówka 30%
100 ml Woda
40 g Masło
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj kruche ciasto: mąkę, masło i szczyptę soli rozprowadź opuszkami palców do uzyskania delikatnej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier puder i jajko, mieszaj ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 2 /6
Rozwałkuj ciasto na lekko posypanym mąką blacie roboczym. Przy pomocy wycinarki do ciasta wytnij kółka. Na odwróconych foremkach do kruchych babeczek umieść kółka ciasta, a następnie dociśnij wokół brzegów, aby wykonać spody do kruchych babeczek. Trzymając formę odwrotnie, wstaw ją do Cake Factory.
Etap 3 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Pozostaw spody ciastek do ostygnięcia.
Etap 4 /6
W międzyczasie z grubsza posiekaj zmieszane orzechy.
Etap 5 /6
Do małego garnka dodaj cukier i wodę, aby przygotować karmel. Podgrzewaj bez mieszania, aż uzyskasz blady karmel. Zdejmij z ognia i delikatnie dodawaj śmietanę, uważając, aby nie powstały rozpryski. Delikatnie połącz trzepaczką. Dodaj masło i utrzyj póki jest miękkie. Dodaj posiekane orzechy.
Etap 6 /6
Rozdziel masę na wszystkie spody kruchych babeczek. Przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.