Sernik z rodzynkami
- Całkowity czas 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g twarogu sernikowego
100 g śmietany 18%
80 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
25 g roztopionego masła
20 g budyniu waniliowego
30 g rodzynków
20 g skórki pomarańczowej
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Jajka ubić z 80 g cukru pudru i szczyptą soli.
Etap 2 /3
W misce wymieszać szpatułką całość składników do połączenia w jednolitą masę: 400 g twarogu sernikowego, 100 g śmietany, ubite jajka z cukrem, 20 g budyniu waniliowego, łyżeczkę cukru waniliowego, 25 g rozpuszczonego masła. Dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Etap 3 /3
Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę sernikową przelać do formy. Formę włożyć do misy urządzenia, na koszyk do gotowania na parze. Nałożyć pokrywę do zapiekania Extra Crisp, zapiekać na programie manualnym w temperaturze 170°C przez 40 minut. Po zakończeniu zapiekania wyłączyć pokrywę, ale zostawić ją założoną jeszcze przez 10 minut, żeby sernik nie opadł. Podawać po wystudzeniu.