Cytrynowy sernik z ricotty
- Całkowity czas 1 godz. 12 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 12 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
375 g Ricotta
3 szt. Jajko
150 g Cukier
30 g Mąka kukurydziana
2 szt. Cytryny
110 g Kruche herbatniki
50 g Masło
40 g Orzeszki piniowe
1 szt. Listek żelatyny
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Włóż do formy herbatniki, masło, skórkę z cytryny i orzeszki. Wymieszaj razem cukier, mąkę kukurydzianą, jajko i ricottę. Wlej na bazę z ciastek.
Etap 3 /6
Podgrzej sok z cytryny. Dodaj odsączoną żelatynę. Wlej do szklanki i przechowuj w temperaturze pokojowej.
Etap 4 /6
Wlej 250 ml wody do Cook4me. Włóż koszyk do gotowania na parze, a następnie formę ze składnikami przykrytą folią spożywczą.
Etap 5 /6
Gotuj w Cook4me.
Etap 6 /6
Pozostawić do ostygnięcia. Polej sokiem z cytryny. Chłódź przez noc a następnie wyjmij z formy.