Filet z kurczaka w miodowym sosie hoisin
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 filet kurczak bez skóry
125 ml sos hoisin
4 łyżka miód
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka olej sezamowy
1 łyżeczka posiekany imbir
4 goździk posiekany czosnek
1 szt.
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Dobrze wymieszaj sos hoisin z miodem, sokiem z limonki, sosem sojowym, olejem sezamowym i czosnkiem. Przelej połowę do oddzielnej miski i włóż do mikrofalówki. Ustaw pełną moc i podgrzewaj przez 60–90 sekund, a następnie odstaw na bok.
Etap 2 /4
Włóż kurczaka do woreczka do zamrażania i wlej drugą połowę przygotowanego sosu. Marynuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej lub włóż do lodówki na maks. 24 godziny.
Etap 3 /4
– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść kurczaka na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.
Etap 4 /4
Połóż kurczaka na desce do krojenia. Pokrój na plasterki i polej je wcześniej podgrzanym sosem. Na koniec, tuż przed podaniem, posyp ziarnami sezamu i świeżą cebulką.