Sałatka z kurczakiem
- Całkowity czas 18 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Główki sałaty rzymskiej
1 Pierś z kurczaka (ok. 500 g)
130 Maliny
Kilka pomidorów koktajlowych bądź dwa średnie, np. malinowe
1 kulka Mozzarelli
1 Mała puszka kukurydzy
1 pęczek Dymki
1 łyżeczka Słodkiej papryki
1 łyżeczka Suszonej cebuli
1 łyżeczka Imbiru w proszku
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Sos:
6 Oliwy z oliwek
2 łyżeczka Majonezu
2 łyżeczka Ulubionej musztardy
1 łyżeczka Syropu klonowego
Odrobina soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /5
Pierś z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym i przekrój w poprzek na pół. Następnie każdy kawałek delikatnie rozbij. Pamiętaj, żeby wcześniej przykryć mięso folią. Następnie obsyp przyprawami: solą, papryką, suszoną cebulą i imbirem. Teraz posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek. Odstaw na bok na pół godziny. W tym czasie przygotuj resztę warzyw. Liście sałaty dokładnie wymyj. Następnie użyj wirówki, bądź obetrzyj je ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Mozzarellę porwij niedbale na niewielkie kawałki. Maliny opłucz na sicie.
Etap 3 /5
Przygotuj sos do sałatki. W tym celu wymieszaj wszystkie składniki (oliwę z oliwek, majonez, musztardę, syrop klonowy, sok z cytryny, sól i pieprz) do uzyskania gładkiego kremu. Użyj do tego celu, np. rózgi. Spróbuj i dopraw wg uznania. Jeśli lubisz dużo sosu w sałatkach – zwiększ proporcje.
Etap 4 /5
Kurczaka przełóż na kratkę urządzenia. W połowie pieczenia odwróć kawałki. Jeśli chcesz uzyskać mięso idealnie soczyste – użyj po 10 minutach specjalnego termometru do mięsa. Jeśli temperatura wskaże 165 stopni, możesz wyłączyć urządzenie. Jeśli nie dysponujesz termometrem możesz delikatnie naciąć nożem kawałek i zobaczyć czy mięso jest dopieczone. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tryb manualny: 190 stopni, czas: 9-12 minut
Etap 5 /5
Gotowe piersi przełóż na talerz i pozostaw tak kilka minut. Dopiero wtedy pokrój w niezbyt grube plastry. I czas na komponowanie sałatki. Do miseczek przełóż przygotowaną wcześniej sałatę. Liście porwij palcami na mniejsze kawałki. Polej je odrobiną przygotowanego sosu. Dodaj pomidory, mozarellę, mięso. Teraz obsyp wszystko kukurydzą i malinami. Polej pozostałym sosem. Możesz podawać z grzankami, z pinsą z serem (jak w moim przypadku), czy po prostu z pajdą świeżego chleba z masłem.