Risotto z pomidorami
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Pojedyncza pierś kurczaka
1 Cebuli
1 Puszka pomidorów drobno krojonych
1 c Surowego ryżu do risotto (arborio)
500 ml Bulionu
Pomidorki koktajlowe
Świeża bazylia
Ser parmigiano reggiano (parmezan) lub grana padano
Oliwa extra
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W misie na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj pokrojony w plastry czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, obsmaż przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Etap 2 /4
Dodaj pomidory z puszki, bulion, ryż i pomidorki koktajlowe. Na wierzch wsyp posiekaną drobno świeżą bazylię.
Etap 3 /4
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Wyłóż na talerze, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami bazylii oraz pomidorkami koktajlowymi.