Risotto z kurczakiem, szparagami i suszonymi pomidorami
- Całkowity czas 31 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 Piersi z kurczaka
2 Ząbki czosnku
1 Cebula
400 g Ryżu arborio
1 l Bulionu warzywnego
1 Pęczek szparagów
0.5 łyżeczka Kurkumy
0.5 łyżeczka Ostrej papryki
1 łyżeczka Słodkiej papryki
8 Kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka Oleju z suszonych pomidorów
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa przeciśnięty czosnek, kurkumę, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw na czas krojenia pozostałych składników. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Suszone pomidory pokrój w paski. Szparagi umyj, osusz, usuń twarde końce, łodygi pokrój w plasterki, główki pozostaw w całości.
Etap 3 /5
Wlej olej do urządzenia. Jak się rozgrzeje dodaj cebulę oraz kurczaka. Smaż około 4 minut aż mięso się zetnie.
Etap 4 /5
Dodaj suszone pomidory i ryż. Smaż przez 2 minuty.
Etap 5 /5
Teraz dodaj szparagi, wlej bulion wszystko dobrze wymieszaj i gotuj pod ciśnieniem 10 minut.