Stek z grilla z pieczonymi pomidorami
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Stek wołowy
2 łyżka Przyprawy do steków
20 g Masło czosnkowe z natką pietruszki
2 łyżka Oliwa z oliwek
300 g Pomidory
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Suszone zioła włoskie
1 łyżka Ocet balsamiczny
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Posyp obie strony mięsa mieszanką przypraw. Uklep przyprawy, aby dobrze przylegały do steku. Posmaruj obie strony steku oliwą z oliwek.
Etap 2 /7
Przekrój pomidory na pół.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 8 minut. Nie wrzucaj składników do naczynia. Urządzenie zacznie nagrzewać się automatycznie. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 15 minut. Wrzuć pomidory do naczynia w szufladzie 2. Spryskaj oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posyp ziołami włoskimi. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /7
Naciśnij SYNC, a steki i pomidory ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach. Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Umieść steki na płycie w szufladzie 1.
Etap 5 /7
Obróć steki w połowie gotowania, a upieką się równomiernie.
Etap 6 /7
Upewnij się, że pomidory są dobrze upieczone, a w razie potrzeby gotuj jeszcze przez kilka minut.
Etap 7 /7
Wyjmij upieczone steki i posmaruj je masłem czosnkowym z natką pietruszki. Poczekaj minutę, a następnie podawaj. z pieczonymi pomidorami. Steki można również podawać z ryżem, makaronem lub pysznym puree ziemniaczanym.