Risotto z parmezanem
- Całkowity czas 15 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
4 łyżka masła
2 łyżka oliwy
1 cebula
80 ml białego wytrawnego wina
400 g ryżu Arborio
850 ml bulionu
80 g parmezanu
pieprz mielony
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki. Parmezan zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj.
Etap 2 /4
Oliwę i masło umieść w misie urządzenia, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 4 minuty. Dolej wino, odczekaj aż trochę odparuje. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Etap 3 /4
Wlej bulion i gotuj pod ciśnieniem przez 6 minut.
Etap 4 /4
Po otwarciu urządzenia, wymieszaj (może być dość wodniste), stopniowo dodawaj parmezan i mieszaj. Risotto zacznie gęstnieć. Dopraw pieprzem do smaku.