Potrawka kurczak curry z dynią
- Całkowity czas 8 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Piersi z kurczaka pokrojonych w paski
250 g Małych pieczarek
180 g Marchewki
400 g Dyni piżmowej
Sok z cytryny
7 Łyżek oliwy
30 g Masła
2 łyżeczka Miodu płynnego
1 łyżka Sosu sojowego
6.5 łyżeczka Curry
4 łyżeczka Kurkumy
1 łyżeczka Garam masala
3 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
2 Ząbki czosnku
300 ml Mleczka kokosowego
Sól i pieprz
Akcesoria
Forma do ciasta Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Dynię pokroić w kostkę, a marchew w talarki. Do formy do pieczenia wlać trzy łyżki oliwy oraz 2 łyżeczki miodu płynnego i dodać 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę kurkumy, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać, dodać marchewkę i dynię i ponownie wymieszać.
Etap 2 /6
Włożyć formę do Cook4me i założyć pokrywę Extra Crisp. Ustawić 180°C i piec przez 20 min. Po zapieczeniu odstawić na bok.
Etap 3 /6
Do misy Cook4me włożyć 30 g masła oraz pieczarki. Podsmażyć przez 5 min, a następnie przełożyć pieczarki do formy z marchewką i dynią.
Etap 4 /6
Do misy Cook4me wlać 4 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem, 3 łyżeczkami kurkumy i 3 łyżeczkami curry, 1 łyżeczką garam masala, 3 łyżeczkami czosnku niedźwiedziego. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kurczaka. Dokładnie wymieszać smażyć przez 12 min często mieszając.
Etap 5 /6
Dodać usmażone warzywa, 300 ml mleczka kokosowego, 200 ml wody, 1,5 łyżeczki curry, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Etap 6 /6
Gotować w trybie mocne duszenie przez 15 min.