Curry z dynią i ciecierzycą
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łyżka Oleju roślinnego
4 Ząbki czosnku
1 Cebula
2 Cm imbiru
1 Czerwona papryczka chilli
1 łyżeczka Kuminu
1 łyżeczka Kurkumy
400 g Ugotowanej ciecierzycy
400 g Dyni
1 Puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
1 Puszka mleczka kokosowego (około 400 ml)
200 ml Wody
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chilli. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Etap 2 /5
Rozpocznij smażenie w Cook4Me. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego. Gdy olej będzie gorący, dodaj posiekany czosnek, cebulę, imbir, chilli, kumin i kurkumę. Smaż, mieszając, przez około 2-3 minuty, aż cebula zacznie się szklić.
Etap 3 /5
Dodaj pokrojoną dynię. Mieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, mleczko kokosowe i wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Etap 4 /5
Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Po upływie 15 minut otwórz pokrywę. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorące, najlepiej z ryżem bądź chlebem naan.