Pomidorowo-orzechowe curry z kurczakiem
- Całkowity czas 18 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
10 g Oliwy lub oleju rzepakowego
1 Czerwona cebula
2 łyżka Czerwonej pasty curry
1 Czerwona papryka
400 ml Passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
200 ml Mleczka kokosowego
20 g Masła orzechowego
3 łyżka Sosu rybnego
2 Liście limonki kaffir (można pominąć)
5 g Brązowego cukru
300 g Kurczaka
½ limonki
Pomidorków koktajlowych
10 g Orzeszków ziemnych
Szczypiorek lub kolendra
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Włącz tryb podsmażania i gdy urządzenie będzie rozgrzane, dodaj oliwę, a następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażaj przez 2 minuty.
Etap 2 /7
Dodaj paprykę pokrojoną w słupki i smaż kolejną minutę. Zatrzymaj smażenie.
Etap 3 /7
Włącz wagę i wlej passatę pomidorową, mleczko kokosowe oraz sos rybny. Dodaj masło orzechowe, cukier oraz liście limonki kaffir, a na koniec kurczaka pokrojonego w kostkę.
Etap 4 /7
Gotuj pod ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 5 /7
W międzyczasie upraż orzeszki ziemne na suchej patelni i je posiekaj.
Etap 6 /7
Po upływie czasu gotowania dodaj do curry sok z limonki oraz połówki pomidorków koktajlowych. Jeśli curry jest za mało słone, wlej więcej sosu rybnego lub dodaj sól.
Etap 7 /7
Gotowe curry posyp orzeszkami i szczypiorkiem lub kolendrą. Zjedz samo lub z ryżem.