Polędwiczka wieprzowa w sosie pomidorowym z pieczarkami
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Poledwiczki woeprzowej
100 g pieczarek
250 ml Bulionu
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki przecieru pomidoroego
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzoŵego
0.5 łyżeczka ziół prowansalskich
0.5 łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Wlej na patelnię olej. Pokrój polędwiczki w plastry. Rozbij plastry lekko. Obsmaż kawałki na patelni. Następnie na patelni zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.
Etap 3 /5
Dodaj do misy bulion, wino oraz mięso. Dusimy wszystko.
Etap 4 /5
Dodaj resztę składników, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną, 2 łyżeczki rozpuszczamy w zimnej wodzie, wlewamy mieszając do gotowego sosu. Dusimy ok 10 min.