Placek dyniowy z syropem klonowym
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
80 g mąka
1 szczypta cukier trzcinowy
56 g masło, dobrze schłodzone
60 ml woda z lodem
212 g przecier z dyni w puszce (lub świeży)
1 duże jajko
75 g syrop klonowy
60 ml mleko pełnotłuste
0.5 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0.75 łyżeczka mielony cynamon
1 szczypta mielony imbir
1 szczypta mielona gałka muszkatołowa
1 szczypta mielone goździki
Bita śmietana
Lody waniliowe
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Aby przyrządzić ciasto: Wsyp mąkę, cukier trzcinowy i sól do blendera.
Etap 2 /11
Ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.
Etap 3 /11
Potnij masło w kostkę i dodaj do blendera wypełnionego wodą z lodem.
Etap 4 /11
Naciśnij i przytrzymaj przycisk „Pulse” przez kilka sekund.
Etap 5 /11
Przełóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i uformuj gruby dysk. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Etap 6 /11
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Etap 7 /11
Wyjmij ciasto z lodówki i zdejmij folię spożywczą. Na powierzchni posypanej mąką wałkuj ciasto wałkiem, aż uzyskasz grubość ok. 0,3 cm. Delikatnie przełóż ciasto do formy, a w razie potrzeby zbierz nadmiar.
Etap 8 /11
Aby przyrządzić placek: Do blendera dodaj przecier z dyni, jajko lub jajka, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i wszystkie przyprawy.
Etap 9 /11
Ustaw wskazany program na 3 minuty i uruchom go.
Etap 10 /11
Przełóż wszystko do foremki do ciastek i piecz przez 45–50 minut, aż ciasto nie będzie się poruszać w środku.
Etap 11 /11
Odstaw na bok do ostygnięcia i podawaj z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.