Pieczone warzywa korzeniowe w syropie klonowym
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 Marchewki
8 Pasternaki
700 g Batat
6 cl Oliwa z oliwek
2 łyżeczka Tymianek
Sól, pieprz
6 cl Ocet jabłkowy
1 Pomarańcza
10 cl Syrop klonowy
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Obierz warzywa. Pokrój marchewki na grube plasterki, a pasternaki i batata w kostkę o grubości 2 cm.
Etap 2 /3
Włóż płytę grillową do miski urządzenia, a warzywa do miski. Polej mniej więcej 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie posyp tymiankiem i dopraw solą i pieprzem. Wersja cyfrowa: Ustaw tryb GRILL na 200°C i nagrzewaj przez 15 minut. Grilluj przez 30 minut, mieszając w połowie grillowania. Wersja mechaniczna 2in1: Ustaw program na 200°C i nagrzewaj przez 15 minut. Grilluj przez 30 minut, mieszając w połowie grillowania.
Etap 3 /3
W międzyczasie wymieszaj pozostały olej z octem, startą skórką z pomarańczy, syropem oraz szczyptą soli i pieprzu. Po upieczeniu polej warzywa sosem winegret i podawaj.