Grillowane nektarynki z syropem klonowym i migdałową kruszonką
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
4 Twarde, ale dojrzałe nektarynki
1 łyżka Syrop klonowy
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
50 g Mąka
50 g Mielone migdały
50 g Cukier
1 szczypta Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
0.5 łyżeczka Wanilia w proszku
50 g Roztopione masło
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj nektarynki, przekrój je na pół i usuń pestki. Wymieszaj syrop klonowy i oliwę z oliwek.
Etap 2 /4
W misce wymieszaj mąkę, migdały w proszku, cukier, proszek do pieczenia, sól i proszek waniliowy. Wlej roztopione masło i wymieszaj. Włóż kruszonkę do formy do pieczenia.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia posmaruj przecięte powierzchnie nektarynek mieszanką syropu klonowego i oliwy z oliwek i połóż je na płycie grillowej tą stroną w dół. Piecz przez 5 minut, a następnie delikatnie obróć i piecz skórą w dół przez kolejne 5 minut. Podczas grillowania nektarynek dwa razy wymieszaj kruszonkę, aby wszystkie strony zrobiły się brązowe.
Etap 4 /4
Ułóż nektarynki na talerzach, posyp kruszonką i podawaj.