Paryski placek z kremem
- Całkowity czas 2 godz.
- 45 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Kruche ciasto
24 cl Mleko
15 cl Śmietana kremówka
11 cl Woda
1 goździk Laska wanilii
3 Jajka
2 Żółtka
120 g Cukier
45 g Mąka kukurydziana
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: kruche ciasto. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 15 minut, a czas odpoczynku w lodówce to 30 godziny
Etap 2 /9
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kruche ciasto na blacie na grubość od 3 do 4 mm.
Etap 3 /9
Foremkę wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij palcami ciasto, aby dopasować je do formy, pozostaw nadmiar ciasta wystający poza formę. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
Etap 4 /9
W rondelku zagotuj mleko, śmietankę, wodę i ziarenka wanilii, regularnie mieszaj szpatułką.
Etap 5 /9
W misie robota umieśc jajka, żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Naciśnij Start'.
Etap 6 /9
Naciśnij przycisk "Start", a następnie stopniowo wlewaj do misy robota mieszaninę gorącego mleka, pozostawiając włączone urządzenie.
Etap 7 /9
Umieść wszystko na patelni i zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką do momentu aż całość się zagęści.
Etap 8 /9
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Etap 9 /9
Wylej masę na kruchy spód, piecz przez 30 minut w 220 stopniach, a następnie 15 minut w 180 stopniach.