Czekoladowy suflet z kasztanowym kremem
- Całkowity czas 40 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Gorzka czekolada
40 g Mąka kukurydziana
5 Jajka
100 g Cukier
15 g Masło
120 g Krem kasztanowy
1 łyżka Ekstrakt waniliowy
Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Włóż czekoladę do miski, wypełnij rondel wodą do poziomu kilku centymetrów, a następnie postaw na nim miskę. Upewnij się, że woda nie dostanie się do miski. Roztop czekoladę na średnim ogniu.
Etap 2 /8
Rozbij jajka. Włóż żółtka do dużej miski, a białka do drugiej miski. Wymieszaj w misce skrobię kukurydzianą z 60 g drobnego białego cukru.
Etap 3 /8
Polej żółtka roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy, kasztanowy krem, a następnie skrobię kukurydzianą z cukrem. Dokładnie wymieszaj.
Etap 4 /8
Ubijaj białka, aż powstaną sztywne dzióbki, stopniowo dodając 40 g cukru.
Etap 5 /8
Dodaj białka do czekoladowej masy, łącząc je delikatnie, tak aby białka nie opadły.
Etap 6 /8
Posmaruj masłem 8 ramekinów i posyp wnętrze cukrem. Obróć je do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru cukru. Wypełnij ramekiny masą do poziomu około 0,5 cm przed krawędzią.
Etap 7 /8
Umieść je na standardowej tacy Easy Fry, ustaw program CIASTA i piecz przez około 15 minut.
Etap 8 /8
Po urośnięciu sufletu wyjmij ramekiny z Easy Fry, posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj.