Ciasto gruszkowe z kremem fraginpane
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
4 Duże gruszki
Ciasto:
4 Jajka
200 g Cukier
100 g Mąka
200 g Mąka
2 łyżka Proszek do pieczenia (20 g)
200 g Margaryna
2 Jogurt naturalny
Frangipane:
2 Jajka
100 g Cukier
100 g Margaryna
140 g Mąka z migdałów
2 szczypta Sól
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W tym samym czasie ubij białka i cukier z 2 szczyptami soli. Dodaj margarynę, jogurt i mąkę, a następnie ubijaj do momentu wymieszania margaryny z masą.
Etap 2 /5
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj jeszcze przez kilka sekund Wlej do natłuszczonej formy. Przechowuj w lodówce.
Etap 3 /5
Przygotuj frangipani: użyj ponownie trzepaczki do ubicia cukru i jajek. Dodaj margarynę oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładki krem. Rozłóż delikatnie na pierwszej warstwie ciasta.
Etap 4 /5
Obierz gruszki i pokrój je w paski (o grubości od 3 do 5 mm). Włóż paski gruszek do ciasta. Włóż formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 5 /5
Pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut, wyjmij ciasto z formy i podawaj kiedy jest jeszcze ciepłe.