Mini pizze z cukinii
- Całkowity czas 22 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Cukinia
1 Parówka
1 Pomidor
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
1.5 łyżeczka Bazylia
2 łyżka Sos pomidorowy
60 g Ser
10 g Parmezan
3 liść Bazylia
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Cukinię umyj, nie obieraj, odetnij tylko końcówki. Cukinię pokrój ukośnie w plastry o grubości 2 cm. Powinno wyjść 12 plasterków. Plasterki cukinii skrop z obu stron oliwą, posyp suszoną bazylią i pozostaw do zamarynowania.
Etap 2 /8
Parówkę pokrój w cienkie plasterki o grubości 3 mm. Pomidora umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę.
Etap 3 /8
Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu ułóż cukinie na grillu, tak aby nie nachodziły na siebie. Lekko dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /8
Grilluj przez 4 minuty, regularnie obracając cukinie szczypcami.
Etap 5 /8
Po upieczeniu cukinii włóż je do blachy do pieczenia OptiGrill. Cukinię posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem i parmezanem, następnie na każdej cukinii połóż po 3 plasterki parówki.
Etap 6 /8
Umieść blachę w OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie koloru pomarańczowego za pomocą przycisku M i naciśnij OK.
Etap 7 /8
Po rozgrzaniu piecz przez 2 minuty.
Etap 8 /8
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną bazylię i natychmiast podawaj.