Bakłażanowe mini pizze z arancini
- Całkowity czas 3 godz. 55 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 2 godz. 45 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 Posiekana cebula
200 g Ryż risotto
100 cl Bulion warzywny
230 g Tarty parmezan
190 g Bułka tarta
2 Ubite jajka
1 Duży bakłażan
1 łyżeczka Sól
6 cl Sos pomidorowy
0.5 łyżeczka Suszone oregano
1 Mozzarella
Akcesoria
Grill Separator
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużą patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj do zmięknięcia. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając. Wlej 500 ml rosołu i mocz ryż, ciągle mieszając. Po wyparowaniu płynu dodaj pozostały rosół i powtórz kroki. Po wchłonięciu całego rosołu ryż będzie gotowy. Dodaj parmezan i wymieszaj.
Etap 2 /7
Włóż risotto do lodówki i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
Etap 3 /7
Weź dwie miski. Do pierwszej włóż bułkę tartą, a do drugiej – jajka ubite widelcem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Po schłodzeniu risotto uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Zanurz je w jajku i bułce tartej, tak aby całkowicie się nimi pokryły. Układaj kulki na blasze. Po uformowaniu kulek włóż je do lodówki na 45 minut.
Etap 4 /7
Pokrój bakłażana na okrągłe plasterki o grubości 1 cm, a następnie weź ostry nóż i wytnij na wierzchu kratkowy wzór.
Etap 5 /7
Posmaruj każdy plasterek oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli.
Etap 6 /7
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb WARZYWA w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb PIZZA. Połóż najpierw połowę plasterków bakłażana na jednej stronie separatora. Rozpocznij pieczenie. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, na każdy plasterek nałóż jedną łyżeczkę sosu pomidorowego i posyp oregano oraz kawałkami mozzarelli. Połóż połowę arancini na drugiej stronie separatora i wznów gotowanie. 5 minut przed zakończeniem pieczenia obróć arancini i wznów program.
Etap 7 /7
Po upieczeniu weź drugą porcję i powtórz kroki.