Kurczak z kurkami wg Kiszki
- Całkowity czas 13 min.
- 13 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Kurka
500 g Pierś z kurczaka
300 ml Bulion
100 ml Śmietanka 30%
1 Cebula
2 Czosnek
3 łyżka Mąka pszenna
2 łyżka Olej roślinny
1 łyżka Masło
1 łyżka Koperek
1 łyżka Cebulka dymka
1 łyżka Słodka papryka
Sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Kurki przełóż do dużej miski, posól je, zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj. Zbierz łyżką cedzakową do osobnego naczynia. W razie dużych zabrudzeń powtórz czynność. Ta metoda sprawdza się u mnie najlepiej, piasek zazwyczaj zostaje usunięty w całości. Jeśli masz swoją metodę na oczyszczanie – zastosuj ją. Gotowe grzyby przełóż na deskę. Odetnij końcówki nóżek, a większe egzemplarze przekrój na pół.
Etap 3 /8
Cebulę poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek i dymkę drobno posiekaj. Pierś z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój skośnie na plastry. Możesz je bardzo delikatnie rozbić. Każdy kawałek posól, popieprz pieprzem zwykłym i ziołowym i obtocz w mące.
Etap 4 /8
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso otrzepując je z nadmiaru mąki. Smaż kurczaka w dwóch turach po 3 minuty. Podsmażone mięso układaj na talerzu.
Etap 5 /8
Do urządzenia dodaj cebulę i grzyby. Podsmażaj mieszając co jakiś czas.
Etap 6 /8
Do garnka dodaj ponownie kurczaka, masło i wlej bulion. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 7 /8
Otwórz pokrywę. Dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia i pogotuj dosłownie chwilkę. Następnie dorzuć dymkę i koperek.
Etap 8 /8
Odstaw na kilka minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami polewając obficie sosem.