Krem z pieczarek wg Kiszki
- Całkowity czas 25 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
350 g Pieczarki
400 g Ziemniaki
1200 ml Bulion
120 ml Białe wytrawne wino (opcjonalnie)
150 g Cebula
2 szt. Czosnek
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżeczka Suszony tymianek
1.5 łyżka Mąka pszenna
4 łyżka Śmietana 30%
2 łyżka Olej roślinny
1 łyżka Masło
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki
Etap 2 /6
Pieczarki obierz, umyj i pokrój na dowolne kawałki. Nie przejmuj się formą, gdyż na koniec zupę zmiksujemy. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
Etap 3 /6
Dodaj do Cook4me 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Smaż mieszając co jakiś czas. Po 4 minutach dodaj 1 łyżkę masła i dorzuć cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodaj czosnek oraz 1.5 łyżki mąki pszennej.
Etap 4 /6
Do urządzenia dodaj wino (jeśli używasz), ziemniaki, zimny bulion oraz przyprawy: tymianek i sos sojowy. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Do zupy dodaj śmietanę kremówkę i całość zmiksuj na gładki krem. Jeśli twój bulion był mało doprawiony, być może będziesz potrzebować doprawić ją jeszcze dodatkowo solą i pieprzem.
Etap 6 /6
Podawaj z gałązkami świeżego tymianku i kromką chrupiącego chleba.