Kurczak tikka masala wg Kiszki
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
350 g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości
270 ml Przecier pomidorowy
50 ml Woda
1 Cebula
3 Czosnek
1 łyżeczka Imbir
0.5 łyżeczka Garam masala
0.5 łyżeczka Kurkuma
0.33 łyżeczka Cynamon
0.33 łyżeczka Sól
0.5 łyżeczka Cukier
1 łyżeczka Słodka papryka
Mielone chili
4 łyżka Jogurt naturalny
1 łyżka Olej
1 łyżka Masło
Kolendra
3 łyżka Jogurt naturalny
1 łyżka Sok z cytryny
0.5 łyżeczka Garam masala
1 Czosnek
0.5 łyżeczka Imbir
0.33 łyżeczka Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut, ale możesz także zamarynować kurczaka dzień wcześniej przechowując go w lodówce.
Etap 3 /5
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso i smaż ok. 4 minuty. Po tym czasie odlej z garnka cały wytworzony płyn. Nie wylewaj go. Podsmażaj dalej, aż mięso zacznie się rumienić. Na 2 minuty przed końcem czasu dodaj cebulę i czosnek. Na minutę przed końcem dosyp przyprawy: imbir, garam masalę, kurkumę, cynamon, sól i cukier.
Etap 4 /5
Do garnka dodaj masło i wlej przecier pomidorowy. Dodaj też ok. 50 ml wody bądź płynu odlanego ze smażenia mięsa. Wymieszaj. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Po otwarciu pokrywy sprawdź, czy odpowiada ci gęstość sosu. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – odparuj całość przez chwilę, np. w trybie duszenie. Mięso najlepiej smakuje po kilku minutach, jak wszystkie smaki dokładnie się przenikną. Podawaj z ryżem. Posyp listkami kolendry. Na wierzch sosu wyłóż solidną porcję jogurtu naturalnego. Zrównoważy on ostrość dania.