Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z grillowanymi warzywami
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g Przecier pomidorowy
150 g Czerwona cebula
2 goździk Czosnek
80 ml Białe wino
1 łyżka Suszony tymianek
1 łyżeczka Papryka
Sól, pieprz
100 ml Śmietanka 30%
400 g Cukinie
200 g Duże pieczarki
1.5 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
550 g Filety z kurczaka (4 sztuki)
0.5 łyżeczka Sól
0.5 łyżeczka Suszony tymianek
0.5 łyżeczka Papryka
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wlej przecier pomidorowy do formy do pieczenia. Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku, wsyp je do akcesorium, dodaj białe wino, tymianek, paprykę, sól i pieprz.
Etap 2 /5
Rozłóż filety z kurczaka na talerzu. Wymieszaj sól, tymianek, paprykę i czosnek w proszku, a następnie potrzyj wszystkim obie strony filetów. Włóż filety do sosu, jeden przy drugim.
Etap 3 /5
Umyj cukinie i pieczarki. Przekrój cukinie wzdłuż na plasterki o grubości ok. 1 cm. Pokrój pieczarki na grube paski. Włóż wszystko do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz i wymieszaj, aby pokryć warzywa.
Etap 4 /5
Otwórz grill i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia połóż warzywa na płycie grillowej (konieczne będzie grillowanie w kilku porcjach) i grilluj każdą stronę przez 5 minut.
Etap 5 /5
5 minut przed zakończeniem grillowania warzyw obróć filety z kurczaka, dodaj śmietanę i wymieszaj. Piecz jeszcze przez 5 minut, a następnie podawaj filety w sosie z grillowaną cukinią i pieczarkami.