Kurczak parmigiana w chrupiącej panierce z sosem pomidorowym i mozzarellą z dodatkiem czosnkowych ziemniaczków
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Duża pierś z kurczaka
2 łyżka Mąki
Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, oregano
Panierki panko
2 łyżka Parmezanu/grana padano
1 Jajko
4 łyżka Passaty pomidorowej lub gotowego sosu pomidorowego (np. marinara)
1 kulka Mozzarelli
Oliwa (najlepiej w sprayu)
Czosnkowe ziemniaczki:
6 Średnich ziemniaków
2 łyżka Roztopionego masła
1 łyżeczka Czosnku w proszku
Sól
Pietruszka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zacznij od przygotowania ziemniaków - pokrój je w łódeczki i wymieszaj z czosnkiem w proszku, solą i roztopionym masłem. Włóż do mniejszej komory podwójnego AirFryer’a Tefal i piecz w 180°C przez 45 minut. Wymieszaj w połowie pieczenia.
Etap 2 /6
Gdy ziemniaczki się pieką, przygotuj kurczaka - filet z kurczaka przekrój na pół, aby powstały dwa cieńsze filety. Ważne, aby filety miały podobną grubość.
Etap 3 /6
W jednej misce roztrzep jajko, w drugiej wymieszaj mąkę z przyprawami, a w trzeciej wymieszaj panko oraz starty parmezan.
Etap 4 /6
Filety z kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w panko.
Etap 5 /6
Włóż mięso do większej komory AirFryer’a Tefal, popsikaj lub posmaruj oliwą, ustaw temperaturę na 190°C i czas na 15 minut. Po 5 minutach pieczenia przełóż na drugą stronę i również posmaruj/popsikaj oliwą. Po kolejnych 5 minutach ułóż na wierzchu sos pomidorowy oraz plasterki mozzarelli. Zapiekaj kolejne 3-5 minut, aż ser się roztopi.
Etap 6 /6
Na koniec posyp wszystko pietruszką i gotowe! Smacznego 🍅