Kunafa z migdałów i pistacji
- Całkowity czas 1 godz. 3 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 48 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
400 g Ciasto Knafeh
240 g Miękkie masło
120 g Cukier
160 g Masło
160 g Mielone migdały
2 łyżka Pasta pistacjowa
120 g Cukier
160 g Jajka
2 łyżka Śmietana
6 łyżka Miód
2 łyżka Gorąca woda
2 łyżka Woda z kwiatu pomarańczy
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować krem z migdałów i pistacji w misce, za pomocą szpatułki wymieszaj miękkie masło z mielonymi migdałami. Kiedy uzyskasz kremową konsystencję, dodaj pastę pistacjową, a następnie jajka. Kiedy uzyskasz gładką masę, dodaj śmietanę. Wstaw do lodówki.
Etap 2 /7
W nieprzywierającej formie, rozpuść 120 g masła, uruchom podany program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 3 /7
Gdy masło się rozpuści, dodaj cukier. Włóż makaron Knafeh do miski i wlej mieszankę masła i cukru. Wymieszaj ręcznie, aby makaron był równomiernie rozłożony.
Etap 4 /7
Wyłóż dno formy 1/3 makaronu Knafeh i wyrównaj go. Nałóż krem migdałowo-pistacjowy na wierzch, używając łyżki, aby równomiernie rozprowadzić go na kluskach, pozostawiając 1 cm odstępu pomiędzy formą a mieszanką. Dodaj resztę makaronu Knafeh i przykryj całość dociskając go po bokach i na górze.
Etap 5 /7
Uruchom podany program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 6 /7
W miseczce wymieszaj miód z wodą z kwiatu pomarańczy i gorącą wodą. Polej ciasto syropem, gdy jest jeszcze gorące.
Etap 7 /7
Kunafę możesz spożywać zarówno na ciepło lub po schłodzeniu.