Tartar z buraka, dukkah z sera labneh i pistacji
- Całkowity czas 24 godz. 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 24 godz.
Studzenie
Składniki
2 osób
150 g jogurt grecki
400 g surowe buraki
50 g rozgniecione pistacje
1 łyżeczka ziarna kopru włoskiego
1 łyżeczka ziarna kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziarna kolendry
2 łyżeczka ziarna sezamu
25 g koperek
2 łyżka oliwa z oliwek
5 ml sok z cytryny
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Aby przyrządzić labneh: dzień wcześniej wymieszaj jogurt z solą i umieść w sicie przykrytym szmatką. Umieść sito na misce, zwiąż krawędzie szmatki w traki sposób, aby utworzyły kulę i pozostaw w chłodzie na co najmniej 24 godziny.
Etap 2 /8
Następnie wyjmij labneh z muślinu i umieść w małym pojemniku. Spryskaj oliwą z oliwek i odstaw na bok.
Etap 3 /8
Nagrzej piekarnik do 180°C. Włóż umyte buraki do naczynia żaroodpornego i piecz przez 40 minut.
Etap 4 /8
Aby przyrządzić dukkah: wymieszaj zmiażdżone pistacje z nasionami.
Etap 5 /8
Przez kilka minut opiekaj na rozgrzanej patelni.
Etap 6 /8
Po ostygnięciu obierz buraki. Włóż buraki do blendera i dodaj koperek, oliwę z oliwek, pieprz i sok z cytryny.
Etap 7 /8
Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na 20 sekund, uruchom go i blenduj, aż uzyskasz małe kawałki..
Etap 8 /8
Podawaj buraki z labneh. Spryskaj dukkah i ozdób kilkom gałązkami pietruszki.