Kulki z kozim serem i miodem
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 40 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
600 Resztki świeżego sera koziego
150 g Mąka
2 Jajka
150 g Bułka tarta czerstwa (lub panko)
3 łyżka Posiekany świeży szczypiorek
Papryka lub pieprz z Espelette
Miód
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Włóż ser kozi do miski, dodaj 2 łyżki posiekanego szczypiorku i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Uformuj z sera małe kulki o wadze ok. 25 g.
Etap 2 /7
Wsyp mąkę do miski. W drugiej misce ubij jajka. Do trzeciej miski wsyp czerstwą bułkę tartą.
Etap 3 /7
Włóż każdą kulkę sera koziego do mąki, a następnie do ubitych jajek. Na końcu przetocz ją w bułce tartej. Włóż do zamrażalnika na 40 minut, by kulki odzyskały trwałą konsystencję.
Etap 4 /7
Spryskaj kulki neutralnym olejem i włóż je do Easy Fry na standardowej tacy.
Etap 5 /7
Ustaw program NUGGETSY i piecz przez 10 minut.
Etap 6 /7
Ułóż kulki z kozim serem na talerzu. Posyp szczypiorkiem i papryką (można użyć papryki z Espelette). Podawaj od razu.
Etap 7 /7
Podawaj ze świeżą sałatką i miodem.