Muffinki z serem gorgonzola, miodem i rozmarynem
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 Jajka
100 ml mleko
70 g Masło
70 ml oliwa z oliwek
200 g mąka
1 saszetka proszek do pieczenia
20 g miód
2 gałązka rozmaryn
110 g Ser Gorgonzola
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Oddziel białka od żółtek.
Etap 2 /6
Do blendera dodaj żółtka, mleko, roztopione masło i oliwę z oliwek. Dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz proszek do pieczenia, miód i rozmaryn. Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 1 min 15 s. Uruchom program.
Etap 3 /6
Po zakończeniu programu przelej wszystko do miski.
Etap 4 /6
Ubijaj białka, aż będą sztywne i ostrożnie dodaj do mieszanki.
Etap 5 /6
Połowę ciasta przelej do natłuszczonej formy do muffinek. Dodaj trochę kostek sera gorgonzola, a następnie pokryj resztą mieszanki.
Etap 6 /6
Piecz przez 25 minut. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.