Zapiekane kulki makaronowe z serem i ostrym sosem
- Całkowity czas 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
400 g Macaroni
150 g Tarty ser ementalski
150 g Starty ser cheddar
40 g Masło
40 g Mąka
40 cl Mleko
Sól
Pieprz
0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa
400 g Drobna bułka tarta
400 g Bułka tarta panko
2 Jajka
Suszony estragon
Suszone oregano
Suszone cebule
Wędzona papryka (opcjonalnie)
Sól i pieprz
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 Posiekane szalotki
2 goździk Posiekany czosnek
1 Mała posiekana papryka habanero (opcjonalnie)
400 g Przecier pomidorowy
1 szczypta Pieprz cayenne
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W rondlu ugotuj makaron „al dente” zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i odstaw na bok.
Etap 2 /8
W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Ubijaj aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej mleko. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kontynuuj mieszanie, aż masa zgęstnieje. Dodaj ser ementalski lub cheddar i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Etap 3 /8
Na patelnię wsyp połowę ugotowanego makaronu. Wymieszaj i przesyp do naczynia do pieczenia. Wygładź wierzch, włóż do lodówki i pozostaw na noc.
Etap 4 /8
Za pomocą gałki do lodów uformuj kulki z makaronu, połóż je na desce i włóż z powrotem do lodówki.
Etap 5 /8
Przygotuj bułkę tartą. W misce wymieszaj drobnoziarnistą bułkę tartą, bułkę tartą panko, estragon, oregano, cebulę i wędzoną paprykę (opcjonalnie). Przypraw solą i pieprzem.
Etap 6 /8
Ubij jajka w misce. Zanurz kulki w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej, połóż je na standardowej kratce i włóż do Easy Fry. Włącz program NUGGETSY i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Etap 7 /8
W międzyczasie przyrządź ostry sos: wlej oliwę z oliwek do rondla, a następnie wsyp posiekaną szalotkę, czosnek i pieprz habanero. Podsmażaj krótko na średnim ogniu, aż wszystko stanie się lekko miękkie i przejrzyste. Dodaj miąższ pomidorów i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pieprz cayenne. Zdejmij z ognia i pozostaw na krótko do ostygnięcia. Za pomocą blendera zrób puree i dopraw do smaku.
Etap 8 /8
Podawaj natychmiast z sałatką.